Ambulant wonen

Binnen de zorgsector is ambulant wonen een concept dat de laatste paar jaren steeds meer aandacht krijgt. Deze woonvorm speelt in op de behoefte aan zelfstandigheid, terwijl er tegelijkertijd noodzakelijke begeleiding en ondersteuning beschikbaar is. In dit artikel gaan we in op wat begeleid ambulant wonen inhoudt, wat de voordelen, uitdagingen en overwegingen zijn en of u een vergoeding ontvangt voor deze woonvorm. Lees verder.

Gewaardeerd en vertrouwd. 4.6/5 sterren uit 22+ reviews op Google.

Dagbesteding in Emmen

Wat is begeleid ambulant wonen?

Begeleid ambulant wonen is een vorm van ondersteuning voor mensen die zelfstandig willen wonen, maar hierbij wel bepaalde begeleiding nodig hebben. Dit kan variëren van hulp bij dagelijkse taken tot ondersteuning bij het onderhouden van het huishouden. Het unieke van ambulant wonen is dat de zorgbehoefte naar de cliënt wordt gevormd. Dit betekent dat ambulante begeleiding in het wonen een zeer persoonsgerichte vorm van zorg is, waarbij de bewoner veel eigen regie behoudt.

Ambulante begeleiding verbetert de kwaliteit van leven voor degenen die gebruik maken van deze vorm van zorg. Het biedt een unieke combinatie van onafhankelijkheid en ondersteuning die bewoners de mogelijkheid geeft om hun leven in te richten zoals zij wensen, met de zekerheid van hulp wanneer dat nodig is. Dit maakt begeleid ambulant wonen niet alleen een praktische keuze voor velen, maar ook een vorm van zorg die diep ingrijpt in het bevorderen van autonomie en participatie in de maatschappij.

Wat zijn de voordelen van ambulant wonen?

De voordelen van ambulant wonen richten zich vooral op de vergroting van zelfredzaamheid en zelfstandigheid. De impact van de zorgbehoefte wordt aanzienlijk geminimaliseerd doordat de cliënt zich in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving bevindt. Bovendien bevordert ambulant wonen in veel gevallen meer sociale interactie dan wanneer ze volledig begeleid wonen. Een ander belangrijk voordeel is de flexibiliteit van de begeleiding, omdat deze naar behoefte wordt aangepast.

Uitdagingen en overwegingen

Ondanks de voordelen brengt begeleid ambulant wonen ook enkele uitdagingen met zich mee. Een van de grootste uitdagingen voor de zorgverleners is namelijk het waarborgen van de kwaliteit en continuïteit van de zorg. Zorgverleners kunnen niet constant aanwezig zijn, wat het belangrijk maakt om duidelijke afspraken te maken over wanneer ze langskomen om de perfecte balans te vinden. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat de begeleider één keer per week of dagelijks aanwezig is.

Ook is er een risico op vereenzaming. Dit komt vooral doordat de bewoner op zichzelf woont, wat invloed kan hebben op het sociale netwerk. Om dit risico op vereenzaming tegen te gaan, wordt er vanuit de zorgorganisatie vaak gewerkt aan het stimuleren van sociale activiteiten en het opbouwen van een ondersteunend netwerk, zoals dagbesteding. Daarnaast is het belangrijk dat de zorgverleners regelmatig check-ins doen, niet alleen voor praktische zorgtaken, maar ook om een luisterend oor te bieden en emotionele steun te geven.

Super begeleiding. Alex-Cares staat altijd voor je klaar.

De begeleiders van Alex-Cares zijn geweldig en heel behulpzaam.

Een goede samenwerking met de begeleiders en contact met Alex-Cares. Ook in de communicatie tussen jullie en de andere instanties zijn goed. Er is een duidelijke overdracht en betrokkenheid naar mijn familie, wat ik tevens erg belangrijk vind. Voor mensen met NH NAH (niet aangeboren hersenletsel) is Alex- Cares een flinke steun in de rug.

Thuiszorg Assen
Creatieve dagbesteding in Leeuwarden

Vergoeding voor ambulante begeleiding in het wonen

Ontvangt u voor ambulant wonen een vergoeding? Dit is een vraagstuk die velen zich afvragen. In Nederland wordt ambulante begeleiding vaak gefinancierd vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Zvw (Zorgverzekeringswet) op basis van de zorgbehoefte. De financiering voor ambulant wonen kan een complex zijn, omdat het afhankelijk is van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de aard van de benodigde ondersteuning en de individuele situatie van de cliënt.

Dagbesteding onder de juiste omstandigheden

Alex Cares verzorgt onder andere huisvesting, begeleid wonen en ambulant wonen. Maar ook dagbesteding in Friesland, Drenthe of Groningen vallen hieronder. Zo kunnen u of uw naaste bij ons terecht in de steden: Drachten, Leeuwarden, Assen, Sneek, Emmen en Heerenveen. Ontdek hoe de juiste begeleiding de levenskwaliteit van een ieder kan verbeteren.

Contact Opnemen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Welke zorg valt er onder begeleid wonen?

Als je begeleid gaat wonen ontvang je ambulante hulp aan huis. Onder ambulante hulp kunnen de volgende zorgvormen vallen: persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp, budgetadvies, financiële begeleiding, thuishulp of dagbesteding. Wat voor jou de beste zorg is, bepaal jij uiteindelijk zelf.

Je krijgt in ieder geval een vaste begeleider van Alex Cares toegewezen die, wanneer jij het nodig hebt, er voor je is met zorg op dagelijkse basis. Samen creëren jullie een prettige leefomgeving en zorgen jullie voor meer structuur en overzicht in jouw leven. Daarnaast ga je samen met je begeleider bekijken hoe de invulling van jouw dag eruit komt te zien (werk, school of dagbesteding).

Voor wie zorgt Alex Cares?

Alex Cares richt zich met haar verschillende zorggradaties op senioren, ouderen en (jong)volwassen met aangeboren- en niet aangeboren hersenletsel. Wij geven zorg aan iedereen die door psychische, sociale of andere omstandigheden extra ondersteuning nodig heeft bij het zelfstandig wonen.

Vind jij (of iemand die je kent) het lastig om het dagelijks leven vorm te geven, bijvoorbeeld omdat je een verstandelijke beperking hebt of door psychische kwetsbaarheid? Dan kan Alex Cares je bijstaan, neem contact met ons op.

In welke noordelijke steden biedt Alex Cares begeleid wonen aan?

Wij zijn met onze organisatie actief in de noordelijke provincies van Nederland. In Groningen, Friesland en Drenthe kunnen mensen bij ons aankloppen die zelfstandig willen wonen met thuisbegeleiding. Woon je in de provincie Friesland, dan bieden we begeleid wonen aan in de steden Drachten, Heerenveen en Leeuwarden. Als je woont in de Drentse plaatsen Emmen of Assen kun je ook gebruikmaken van onze hulp. Informeer gerust naar de mogelijkheden voor jouw woonplaats.

Welke zorgwoningen worden er aangeboden?

Er worden op de website van Alex Cares diverse zorgwoningen aangeboden. Zowel voor senioren (55+), volwassenen als jongvolwassenen zijn er zorgstudio’s en zorgappartementen beschikbaar in de plaatsen Leeuwarden, Appelscha en Groningen. Deze woningen zijn van alle gemakken voorzien en gelegen in rustige gebieden. Het beschikbare aanbod bekijk je op deze pagina.

Ik weet niet welke zorg het beste voor mij is, wat nu?

Neem dan contact met ons op. Dan gaan we samen bepalen waar jij behoefte aan hebt op het gebied van zorg. Dit gaan we op een prettige manier met oprechte aandacht en interesse inrichten. Wij denken altijd met je mee en overwegen alle denkbare opties.

Naast begeleid wonen en beschermd wonen (in combinatie met financiële hulp) hebben we meer zorgmogelijkheden: hulp bij het huishouden, Volledig Pakket Thuis (VPT), dagbesteding en zorg met verblijf. Onze zorgverlening kent verschillende intensiteiten en daarom is er altijd een passende oplossing voorhanden.

Afspraak maken