Dagbesteding is een veelvoud aan activiteiten die dienen als een zinvolle invulling van de dag. Voorbeelden zijn schilderen, tuinieren, koken en gymmen. De activiteiten vinden veelal plaats in groepen, die zijn samengesteld naar leeftijd, stoornis en ontwikkeling. Er zijn altijd vaste zorgbegeleiders aanwezig die helpen waar nodig. Dagbesteding is bedoeld om een dagstructuur te bieden aan mensen die dat nodig hebben.

Bij Alex-Cares kunnen mensen met een beperking dagbesteding volgen op twee locaties (Leeuwarden en De Bult). In de dagbestedingscentra worden verschillende activiteiten georganiseerd onder professionele begeleiding, we bieden een gevarieerd programma aan. Er heerst een ontspannen sfeer bij onze dagbestedingsplekken.

Wat is dagbesteding?

Dagbesteding biedt als een zinvolle en leuke invulling van de dag. Het deelnemen aan de activiteiten is voor sommige mensen het hoogtepunt van de dag. Ze zijn samen met gelijkgestemden en op een laagdrempelige manier bezig met leuke activiteiten waar ze plezier en zelfvertrouwen uithalen. Daarbij helpt dagbesteding om de zelfstandigheid te vergroten. De persoon doet wat hij of zij zelf kan en als er ergens begeleiding bij nodig is, staat de begeleider klaar om te helpen.

Wat betekent deelnemen aan een dagbesteding?

Voor de mensen die een dagbesteding volgen kan het zoveel meer betekenen dan een opvulling van hun tijd. Dagbesteding geeft ze dagritme, structuur, persoonlijke ontwikkeling, zingeving en gezelschap. Ze ontmoeten nieuwe mensen, hebben vrienden gemaakt, iets nuttigs gedaan voor een ander en het belangrijkste: een bijdrage geleverd aan de maatschappij. Ook mensen met een beperking maken gewoon deel uit van de Nederlandse samenleving. Voor veel mensen is hun vertrouwde dagbestedingsplek een belangrijk startpunt om verder te komen in het leven, een stap richting bijvoorbeeld een studie of betaald werk.

Welke activiteiten zijn mogelijk?

Er bestaan verschillende vormen van dagbesteding. Zo is er speciale dagbesteding voor ouderen in de vorm van ontmoetingsmomenten. Ook is er dagbesteding voor mensen met autisme, vaak opgericht in een speciaal activiteitencentrum. Hier worden creatieve en actieve activiteiten georganiseerd. Daarnaast is dagbesteding op een zorgboerderij ook een bekende vorm.

De drie belangrijkste vormen van dagbesteding zijn:

 • Creatieve, belevingsgerichte dagbesteding, bijvoorbeeld hobby of sport.
 • Ontwikkelingsgerichte dagbesteding, gericht op het leren van nieuwe vaardigheden.
 • Arbeidsmatige dagbesteding, toeleiding naar arbeid.

Welke dagbestedingsvorm bij de persoon past is iets waar goed over nagedacht moet worden. Door de juiste daginvulling te kiezen die bij de persoon past zal hij of zij de dagbesteding meer waarderen en met plezier ernaartoe gaan.

Dagbesteding bij Alex-Cares

Alex-Cares heeft twee activiteitencentra: het activiteitencentrum in Leeuwarden en het andere centrum in De Bult (omgeving Steenwijk, aan de grens met Drenthe). Op deze locaties kunnen volwassenen één of meerdere dagen in de week aan een dagbesteding deelnemen. We houden rekening met de behoeftes en interesses van elke deelnemer. Iedereen in de groep volgt altijd een activiteit die hij of zij leuk vindt. We organiseren creatieve activiteiten als knutselen en schilderen, en verzorgen buitenactiviteiten als wandelen in het bos of tuinieren in de moestuin. Met de groep doen we spelletjes en gaan we dagjes weg naar een kerstmarkt, dierentuin of museum.

We zijn met onze zorgverlening actief in de vier noordelijke provincies van Nederland. In Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel kunnen mensen bij ons aankloppen voor een dagbestedingsplek. We helpen mensen in Drachten, Leeuwarden, Sneek, Heerenveen, Emmen en Assen aan een zinvolle daginvulling.

Dagbesteding voor ouderen en mensen met autisme

De dagbesteding van Alex-Cares is gericht op ouderen en mensen met autisme. De verschillende groepen bestaan uit mensen die op geestelijk en sociaal gebied ondersteuning, zorg en begeleiding nodig hebben. We begeleiden ook (jong)volwassenen die te kampen hebben met onderstaande problemen/situaties:

 • Mensen met een passende indicatie op basis van de Wmo of Wlz.
 • Een (licht) verstandelijke beperking.
 • Psychosociale problemen (eenzaamheid, sociaal isolement, depressiviteit, relatie- problemen en zelfverwaarlozing).
 • Meervoudige problematiek, een combinatie van bovengenoemde problemen.

Door een dagbesteding te volgen leren mensen soortgenoten kennen die in dezelfde situatie zitten als zij. Er is genoeg ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen die ze bezighouden.

Zorg bij Alex-Cares

 • Huisvesting en begeleid wonen
  Alex-Cares biedt huisvesting op diverse woon-zorgcentra waar u begeleid kunt wonen. U kunt ook thuis begeleid wonen door middel van thuiszorg of andere hulp.
 • Zorgverlening in combinatie met financiële hulp
  Bij Alex-Cares kunt u niet alleen terecht voor zorgverlening, ook op het gebied van financiële hulp staan we voor u klaar.
 • Optie tot 24-uurs zorg
  Indien u het nodig heeft, biedt Alex-Cares mogelijkheid tot 24-uurs zorg. Dit is volledig naar uw wensen en behoeften afgestemd.
 • Persoonlijke begeleiding door een vaste begeleider
  U heeft altijd een vaste begeleider, waarbij een goede klik voorop staat. U beslist zelf waar u hulp bij nodig heeft en uw begeleider helpt u hierbij.

Vraag meer informatie aan

Wilt u meer weten over dagbesteding bij Alex-Cares, voor uzelf, een familielid of een cliënt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden en beantwoorden uw vragen.