Hoe komt u in aanmerking voor begeleid wonen?

Hoe komt u in aanmerking voor begeleid wonen?

Wilt u weten hoe u in aanmerking komt voor begeleid wonen? Zelfstandig wonen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Heeft u moeite om uw eigen administratie op orde te houden? Of lukt het niet om zelfstandig het huishouden te runnen en zelf een dagindeling te maken? Geen paniek, Alex Cares geeft u een helpende hand en biedt persoonlijke ondersteuning aangepast aan uw persoonlijke situatie.

Zo kan u zelfstandig blijven wonen, maar met de hulp die u nodig heeft. Bent u nieuwsgierig geworden naar hoe u in aanmerking kan komen voor begeleid wonen? Lees dan hieronder verder over wat u kunt doen om in aanmerking te komen of neem eenvoudig contact op.

Neem contact op

In aanmerking komen voor begeleid wonen

Begeleid wonen is een maatschappelijke ondersteuning voor iedereen die graag zelfstandig woont, maar daar wel hulp bij nodig heeft. Deze behoefte kan er zijn om verschillende redenen, bijvoorbeeld doordat iemand psychische of psychiatrische problemen heeft. Denk bijvoorbeeld aan een eetstoornis, persoonlijkheidsstoornis of autisme, maar ook aan mensen met een verstandelijke beperking waarvoor er mogelijkheden zijn om begeleid te wonen.

Zelfstandig wonen onder begeleiding doet u meestal in een instelling of woonproject. Er zijn ook mogelijkheden om in uw eigen huis begeleiding te krijgen (ambulante begeleiding of thuishulp). De meeste van onze hulpbehoevenden wonen zelfstandig op één van de locaties in onder meer: Assen, Emmen, Heerenveen, Drachten in een begeleide of beschermde vorm. Op de woonprojecten huurt u een woonruimte binnen de instelling. Dit kan een gedeelde woning zijn waar u met meerdere mensen samenwoont of een zelfstandige woning waar u alleen woont binnen de zorginstelling.

Bij thuiszorg in Sneek krijg je een vaste begeleider

In aanmerking komen voor beschermd wonen

Er zijn gevallen waarin iemand een gevaar is voor zichzelf, bijvoorbeeld in het geval van een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid. In deze situatie bieden wij de mogelijkheid om beschermd te wonen. Bij beschermd wonen krijgt iemand veel meer toezicht dan bij begeleid wonen, zowel overdag als 's nachts. Wilt u in aanmerking komen voor beschermd wonen? Neem contact op met één van onze medewerkers voor het verkrijgen van hulp bij het indienen van een aanvraag voor beschermd wonen.

Neem contact op

In aanmerking komen voor thuiszorg

Wij bieden thuiszorg voor mensen die de praktische zaken van hun leven wel op orde hebben, maar die lichamelijk beperkt zijn en praktische zorg nodig hebben op dagelijkse basis. Wij kijken graag met u mee naar uw persoonlijke situatie om te kijken of u in aanmerking komt voor thuishulp.

Gevarieerd activiteitenprogramma

Indien u in aanmerking komt voor begeleid wonen dan helpen wij u met verschillende activiteiten. De begeleiders helpen bij het doen van geldzaken, bij het runnen van het huishouden, bij het maken van een dagindeling, enz. Ze helpen om al uw uitgaven op een rijtje te zetten en kunnen ook begeleiden met het vinden van werk of een goede vrijetijdsbesteding. Daarnaast houden ze in de gaten of u uw leefomgeving regelmatig schoonmaakt.

Persoonlijke begeleiding

Aangezien ieder persoon andere behoeften heeft, passen wij de begeleiding aan op uw persoonlijke situatie. De begeleiders zijn er voornamelijk voor praktische zaken. Indien u een behandeling of therapie wenst, helpen wij u bij het vinden van de juiste behandeling via de huisarts. De begeleiders voeren zelf geen behandelingen of therapieën uit. Voordat u daadwerkelijk in aanmerking komt voor begeleid wonen, wordt er eerst gekeken of u voldoet aan een aantal vereisten.

Fotografie voor Alex Cares

U heeft een eigen inkomen

De bedoeling is dat u zelf uw huur, borg, verzekeringen en overige kosten voor levensonderhoud betaalt. Natuurlijk krijgt u wel hulp bij het op orde houden van de administratie van de begeleiders. Indien u een opleiding volgt, dan wordt er verwacht dat uw ouders in uw levensonderhoud voorzien.

Er geldt een leeftijdsgrens van 17 tot 21 jaar

Vanaf 17 tot 21 jaar is het mogelijk om onder begeleiding te wonen, of hoe het ook wel wordt genoemd: CBAW, Contextbegeleiding Autonoom Wonen. Wel is er altijd toestemming nodig van de ouders, ongeacht de leeftijd.

Het indienen van een aanvraag

Voldoet u aan alle vereisten, dan bent u klaar om de aanvraag voor het begeleid wonen in te dienen. Het indienen van deze aanvraag gaat via de gemeente. De ondersteuning op woongebied, valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Indien u meer informatie wenst over het aanvraagproces via de gemeente, dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket.

Start nu met het indienen van uw aanvraag

Lijkt zelfstandig wonen onder begeleiding iets voor u en wilt u in aanmerking komen voor begeleid wonen? Zorg dan dat u voldoet aan alle vereisten en dien uw aanvraag in. Daarna nodigen we u graag uit voor een kennismakingsgesprek.

Neem contact op