Hoe werkt begeleid wonen?

Hoe werkt begeleid wonen?

Hoe werkt begeleid wonen nu precies? Heb jij een dierbare in je omgeving die begeleid wonen nodig heeft of ben je voor jezelf aan het informeren over deze vorm van zorg? Als eerste kun je nadenken over de zorgverlening die jij nodig hebt. Begeleid wonen kan namelijk in je eigen huis, maar kan ook in een zorgwoning. Het hangt er dus vanaf wat jouw situatie is en welke zorg het beste bij jou past. Bij Alex Cares kun je een aanvraag doen voor begeleid wonen. Wij werken in provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Begeleid wonen Metslawier

Voordelen van begeleid wonen

Begeleid wonen wordt soms gezien als een negatieve oplossing, terwijl het tegenovergestelde juist waar is. Bij begeleid wonen verschilt de situatie per persoon en wordt de zorg passend gemaakt, precies wat jij nodig hebt. Op deze manier blijf je in je eigen kracht. Is thuiszorg meer aan jou besteed of heb je grotere beperkingen in de samenleving waarbij je het beste in een zorgwoning kunt wonen? Bij deze optie krijg je ook te maken met dagbesteding. Heel erg leuk! Hieronder hebben wij een aantal voordelen van begeleid wonen voor je op een rijtje gezet.

  • Huisvesting in een woongroep
  • Thuisondersteuning
  • Dagbesteding bij zorgwoningen
  • Zorgverlening in combinatie met financiële hulp
  • Optie tot 24-uurs zorg
  • Altijd persoonlijke begeleiding door een vaste begeleider

Voor wie is begeleid wonen bedoeld?

Wonen onder begeleiding is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben in het dagelijkse leven op het gebied van zorg. Dit kunnen mensen zijn die extra ondersteuning nodig hebben bij psychische, sociale of andere medische omstandigheden. Wanneer je het lastig vindt om je dag in te delen door of wanneer je psychische of psychiatrische problemen hebt. Ook mensen met een verstandelijke beperking komen in aanmerking voor begeleid wonen. Het gaat niet altijd om ouderen, ook begeleid wonen voor jongvolwassenen komt regelmatig voor.

Hoe kom je in aanmerking voor begeleid wonen?

Is begeleid wonen voor jou de beste oplossing? Alex Cares helpt je verder bij dit proces. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen wil je in aanmerking komen voor begeleid wonen. Het indienen van jouw aanvraag gaat via de gemeente. De ondersteuning op woongebied, valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Indien je meer informatie wenst over het aanvraagproces via de gemeente, dan kun je contact opnemen met het Wmo-loket. Woon je bijvoorbeeld in Friesland, dan zul je ook bij de gemeente Friesland de aanvraag moeten plaatsen.

Begeleid en zelfstandig wonen voor jongeren

Voor jongen, of jongvolwassenen, die hulp nodig hebben in de zorg, kunnen wij ons voorstellen dat naast de begeleiding ook een stuk zelfstandigheid vereist wordt. Zo bestaan er fijne zorgwoningen waar dit mogelijk is. Wanneer jongeren thuis echt niet meer kunnen wonen is dit een ideale oplossing. Maar vanaf welke leeftijd kun je begeleid wonen? Jongeren kunnen begeleid zelfstandig gaan wonen vanaf de leeftijd van 17 jaar. Het ondersteuningscentrum jeugdzorg, de intersectorale toegangspoort of de jeugdrechtbank kan de jongere doorverwijzen naar een dienst voor begeleid zelfstandig wonen. Alex Cares pakt het dan vanaf hier verder voor je op.

Meld je aan bij Alex Cares

Woon jij in Friesland, Groningen of Drenthe en wil jij jezelf of een dierbare aanmelden voor begeleid wonen bij Alex Cares? Maak dan een afspraak bij ons, zodat we gezamenlijk jouw situatie kunnen bespreken. Misschien heb je specifieke vragen of wil je graag een bepaald onderwerp persoonlijk bespreken? Laat het ons weten. Wij staan voor je klaar!