Wanneer u op zoek bent naar een passende woonvorm met begeleiding voor een familielid, kan dat best overweldigend zijn. Eén van de belangrijkste vragen die dan vaak opkomt, is: hoe wordt begeleid wonen eigenlijk betaald? In deze blog leggen we stap voor stap en duidelijk uit welke financieringsmogelijkheden er zijn voor begeleid wonen. Zo weet u precies waar u aan toe bent en wat u kunt verwachten.

Begeleid wonen: wat is het precies?

Bij begeleid wonen woont iemand zelfstandig, maar krijgt daarbij ondersteuning. Dit kan gaan om hulp bij administratie, het aanhouden van een dagstructuur, of begeleiding bij sociale contacten. De ondersteuning is gericht op het behouden of vergroten van zelfstandigheid. Begeleid wonen is bedoeld voor mensen met psychische of psychosociale problemen, of mensen met een verstandelijke beperking die (tijdelijk) niet volledig zelfstandig kunnen wonen.

Fotografie voor Alex Cares

Via welke regelingen wordt begeleid wonen betaald?

De financiering van begeleid wonen kan via verschillende regelingen lopen. De meest voorkomende zijn:

1. Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)

De meeste vormen van ambulante begeleiding en beschermd wonen worden gefinancierd vanuit de Wmo. De gemeente bepaalt of iemand in aanmerking komt voor ondersteuning en welke zorg er geleverd mag worden. U vraagt Wmo-ondersteuning aan bij de gemeente. Er volgt dan een keukentafelgesprek, waarin de situatie wordt besproken. Als blijkt dat begeleiding nodig is, stelt de gemeente een beschikking op. Hiermee wordt de begeleiding vergoed.

2. PGB (Persoonsgebonden budget)

In sommige situaties kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget, oftewel PGB. Hiermee krijgt u een bepaald bedrag waarmee u zelf zorg kunt inkopen bij een aanbieder naar keuze, bijvoorbeeld bij Alex-Cares. Dit geeft u meer vrijheid in de zorgverlening, maar brengt ook extra verantwoordelijkheid mee, zoals het bijhouden van de administratie.

Het aanvragen van een PGB verloopt via de gemeente. Zij beoordelen of u het budget zelf kunt beheren of dat u daarbij ondersteuning nodig heeft.

3. WLZ (Wet langdurige zorg)

Wanneer er sprake is van blijvende intensieve zorg, kan een indicatie vanuit de WLZ nodig zijn. Deze wordt afgegeven door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Begeleid wonen binnen de WLZ komt minder vaak voor dan binnen de Wmo, maar het is mogelijk, vooral als er ook andere vormen van zorg nodig zijn. De eigen bijdrage voor WLZ-zorg wordt geregeld via het CAK. De hoogte hiervan hangt af van inkomen en vermogen.

Wat betaalt u zelf?

In bijna alle gevallen betaalt u een eigen bijdrage. Hoe hoog die is, verschilt per regeling en per situatie. Bij Wmo-zorg is er een vaste lage bijdrage van maximaal € 20,60 per maand (in 2025). Voor WLZ-zorg kan dit bedrag hoger liggen, afhankelijk van uw inkomen. Wilt u precies weten wat u moet betalen? Op hetcak.nl kunt u dit eenvoudig berekenen.

Hulp bij het aanvragen van zorg

Het aanvragen van zorg kan best ingewikkeld zijn. Er komen formulieren, gesprekken en keuzes bij kijken. Veel mensen vinden het prettig als iemand hierbij helpt. Een zorgaanbieder zoals Alex-Cares kan u ondersteunen bij dit proces. Zo voorkomt u vertraging en weet u zeker dat alles goed geregeld wordt.

Fotografie voor Alex Cares

En hoe zit het met Alex-Cares?

Bij Alex-Cares bieden we begeleiding op maat in de provincies Friesland en Groningen. Wij kunnen u helpen bij het aanvragen van zorg via de Wmo of bij het opzetten van een PGB. Samen bekijken we wat nodig is, wat mogelijk is en hoe de financiering geregeld kan worden. We zorgen dat de begeleiding past bij de situatie van uw familielid. En minstens zo belangrijk: we zorgen dat alles goed geregeld is. Zodat u weet waar u aan toe bent.