5 Tips om de overstap naar begeleid wonen makkelijker te maken

De overstap naar begeleid wonen is voor veel mensen een grote stap om te maken. Het is vaak een stap in de richting van zelfstandigheid en verandering, in de positieve zin. Desondanks is deze overstap niet voor iedereen even gemakkelijk. Begeleid wonen betekent vaak ook het verlaten van een vertrouwde omgeving en het binnentreden van een volledig nieuwe. De onzekerheid en angst die dit teweeg kunnen brengen zijn gelukkig volkomen normaal. Er zijn zelfs een aantal manieren om de overstap naar begeleid wonen wat makkelijker te maken. Zo bent u goed voorbereid op deze nieuwe manier van leven. In deze blog geven we daarom 5 tips om de overstap naar begeleid wonen te versoepelen.

1. Een goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor de overgang naar begeleid wonen. Een goede voorbereiding is van groot belang voor de overstap. Heeft u vragen? Stel deze vooraf aan de zorginstelling of woongroep waar u terechtkomt. Door vooraf te weten wat u kunt verwachten, kunt u al veel onzekerheden wegnemen. U kunt informatie opvragen over de woning, de begeleiding of andere belangrijke zaken. Dit kan onduidelijkheid voorkomen en geeft u houvast zodra u de overstap gaat maken.

2. Een stabiele overgangsperiode

Een goede voorbereiding is van grote invloed op de overgangsperiode. Een soepel overgang is essentieel voor het succes van het volledige begeleid wonen traject. Wanneer u kiest voor begeleid wonen, zorg er dan voor dat u voldoende tijd heeft voor de overgang. Er komen veel dingen kijken bij de overstap, zoals de verhuizing en het aanpassen aan een nieuwe omgeving. Zorg voor voldoende tijd om alles te regelen, zodat er ook tijd overblijft om in alle rust voorbereid te zijn voor begeleid wonen.

3. Ontdek de nieuwe omgeving

De nieuwe omgeving van begeleid wonen zorgt voor veel prikkels. Desondanks wordt sociaal contact met de nieuwe omgeving aangemoedigd voor een soepele overgang. Het ontwikkelen van sociale vaardigheden is een belangrijk onderdeel van begeleid wonen. Ga daarom op zoek naar sociale activiteit in de buurt en maak kennis met andere bewoners. Wanneer iemand vertrouwd is met de omgeving is, zijn ze al een stap dichter bij zelfstandigheid.

4. Maak gebruik van een ondersteuningssysteem

Het is goed om te weten dat iemand die de overstap maakt naar begeleid wonen, nooit alleen is. Een stabiel ondersteuningssysteem kan een vangnet vormen wanneer tegen moeilijkheden wordt aangelopen. Dit vangnet kan bestaan uit familie, vrienden, buren of zorgmedewerkers. Het is absoluut geen probleem om hulp te vragen tijdens de overstap naar begeleid wonen. Aarzel daarom niet om gebruik te maken van die ondersteuning, of om die steun te bieden als u iemand kent die kiest voor begeleid wonen. Of het nu praktische begeleiding is of emotionele steun, alle beetjes helpen bij het opbouwen van een stabiel netwerk in begeleid wonen.

5. Blijf communiceren

Communicatie is key. Blijf communiceren met uw omgeving of met de persoon die de overstap maakt. Begeleid wonen is een voortdurend leerproces waarin veel kan veranderen in korte tijd. Heeft u vragen of maakt u zich zorgen? Bespreek dit met elkaar. De omgeving is er om steun te bieden wanneer en waar dat nodig is. Begeleid wonen hoeft niet moeizaam te gaan. Zijn er obstakels op de weg? Dan kunnen deze samen worden getackeld en wordt een soepele overgang mogelijk.

getty-images-qTrlc1KFrHU-unsplash (1)

Vragen over begeleid wonen?

Bent u zelf of voor iemand anders op zoek naar begeleid wonen? Dan bent u van harte welkom bij Alex-Cares. Wij staan voor u klaar met aandacht voor u en uw behoeften. U kunt onder andere voor begeleid wonen bij ons terecht, maar ook voor een hoop andere diensten. Er is niets belangrijkers dan een succesvol begeleid wonen traject. De overstap daar naartoe is minstens zo belangrijk. Heeft u vragen over de overstap naar begeleid wonen? Wij helpen u graag verder. Neem dan gerust contact met ons op.

diensten