Thuiszorg kan het beste worden omschreven als zorg die bij u thuis wordt gegeven. De meeste mensen denken direct aan iemand die helpt bij het opstaan en aankleden, maar thuiszorg kan nog veel meer voor iemand betekenen. Thuiszorg is in principe bedoelt voor mensen die thuis hulp nodig hebben bij verschillende taken. Dit kan zijn bij ouderdom, ziekte of handicap. Degene die de thuiszorg uitvoert komt naar het huis van degene die verzorgd moet worden. Het is dus eigenlijk zorg op locatie. Een fijne oplossing voor iemand die graag thuis wil blijven wonen, maar niet meer alles zelfstandig kan uitvoeren.

Wat is thuiszorg?

Thuiszorg is zorg die thuis wordt gegeven aan mensen die niet alles meer zelf kunnen. Het kan nodig zijn bij ouderen, gehandicapten of mensen met een ziekte. Ook wanneer u tijdelijk iemand nodig heeft om u te helpen met het huishouden is thuiszorg een goede oplossing. Er zijn een aantal taken die een thuiszorg medewerker uitvoert:

  • Persoonlijke verzorging zoals hulp bij douchen, opstaan uit bed, eten of scheren.
  • Het verzorgen van een wond of geven van injecties.
  • Begeleiding bij praktische en sociale vaardigheden zoals het aangaan van sociale contacten of het bijhouden van administratie.
  • Hulp in de huishouding zoals schoonmaken, stofzuigen, dweilen, strijken en verzorgen van dieren en planten.

Wat doet een huishoudelijke hulp?

Een thuiszorg medewerker wordt vaak verward met een huishoudelijke hulp. Het verschil tussen beide is dat een thuiszorg medewerker meer doet dan een huishoudelijke hulp. Een huishoudelijke hulp houdt zich alleen bezig met taken die echt gericht zijn op de huishouding. Denk daarbij aan: schoonmaken, stofzuigen, dweilen, strijken en ramen wassen. Een huishoudelijke hulp is er niet om spullen op te ruimen, te helpen bij persoonlijke taken zoals boodschappen doen en het tillen van zware objecten. Heeft u dus uitsluitend hulp nodig bij huishoudelijke taken dan is een huishoudelijke hulp waarschijnlijk de aangewezen persoon voor u.

Thuiszorg aanvragen

Er zijn verschillende manieren waarop u thuiszorg kunt aanvragen. Om thuiszorg aan te vragen heeft u geen doorverwijzing van uw arts nodig, u moet wel een indicatie aanvragen bij het Centrum voor Indicatieinstelling Zorg (CIZ) of de gemeente. Voor het aanvragen van de juiste indicatie kunt u contact opnemen met de zorgbemiddelaars van Alex-Cares. De zorgbemiddelaars van Alex-Cares helpen u graag bij het regelen van uw zorg. Alex-Cares regelt thuiszorg en andere soorten zorg voor inwoners uit Friesland, Groningen, Assen, Leeuwarden, Drenthe, Emmen, Drachten, Sneek en Heerenveen.

Thuiszorg regelen via Alex-Cares

Het regelen van uw thuiszorg hoeft geen zorg voor u te zijn. De zorgbemiddelaars van Alex-Cares nemen u graag de taken uit handen en wijzen u de juiste weg. Wilt u meer informatie over welke soorten zorg er zijn en hoe u ervoor in aanmerking komt, dan kunt u ten alle tijden contact met ons opnemen. Ook wanneer u advies wilt inwinnen over de zorg voor een van uw naasten. Neemt u gerust contact met ons op door ons te bellen of een mail te sturen.