Wat is begeleid wonen?
U heeft vast wel eens gehoord van begeleid wonen. Maar wat is begeleid wonen nou eigenlijk? Wij bieden ondersteuning voor iedereen die graag op zichzelf wil blijven wonen, maar wel hulp nodig heeft bij het regelen van praktische zaken in het dagelijks leven. Lees verder om erachter te komen of begeleid wonen iets voor u is, of neem meteen contact op voor meer informatie.
Begeleid wonen: de oplossing voor verschillende problemen
Het kan zijn dat u psychische problemen, of een verstandelijke beperking heeft, maar geen 24 uurs zorg nodig heeft. Begeleid wonen kan dan de oplossing zijn. De begeleiders helpen u met geldzaken en het bijhouden van de administratie, met het onderhouden van huishoudelijke taken en ze kunnen ook ondersteunen bij het zoeken naar een baan of naar een vrijetijdsbesteding. De begeleiding is gericht dat u zo snel mogelijk (weer) zelfstandig kan wonen.
Verschil tussen begeleid wonen en beschermd wonen
Veel mensen halen begeleid wonen en beschermd wonen door elkaar, echter is er wel degelijk een verschil tussen beide. Het klopt dat beide vormen in een bepaalde mate ondersteuning bieden, maar het is niet hetzelfde.
Begeleid wonen
Wanneer er sprake is van begeleid wonen in Leeuwarden, krijgt de persoon ambulante zorg aan huis. Zo richten we ons bijvoorbeeld op huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, budgetadvies, thuishulp en dagbesteding. Zelfstandig wonen onder begeleiding doet u meestal in een instelling of woonproject. Op de woonprojecten huurt u een woonruimte binnen de instelling. Dit kan een gedeelde woning zijn waar u met meerdere mensen samenwoont of een zelfstandige woning waar u alleen woont binnen de zorginstelling.
Beschermd wonen
Is er sprake van beschermd wonen? In dat geval krijgt de persoon - die waarschijnlijk een psychisch of psychiatrisch probleem heeft, zorg- en woonhulp. In deze situatie bieden wij de mogelijkheid om beschermd te wonen. Het verschil tussen begeleid en beschermd wonen is dat bij beschermd wonen iemand veel intensievere toezicht krijgt dan bij begeleid wonen, zowel overdag als ´s nachts.
Praktische hulp bij een lichamelijke beperking
Heeft u juist de praktische zaken op orde, maar kampt u met een lichamelijke beperking? Dan bieden wij ook praktische zorg aan huis op dagelijkse basis. Denk aan hulp bij het aan- en uitkleden.
Verschillende locaties
De meeste hulpbehoevenden die wij begeleiden middels begeleid wonnen in Heerenveen wonen onder andere Assen, Heerenveen, Drachten en Emmen. Ofwel, we bieden begeleid wonen aan in Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Ook is het mogelijk om dezelfde zorg als binnen onze woon-zorgcentra, bij u thuis aan te bieden. Ideaal voor mensen die liever thuis blijven wonen. Wij vinden het namelijk van belang dat de huisvesting te allen tijde afgestemd is op uw wensen en behoeften. Informeer gerust naar de mogelijkheden voor uw eigen woonplaats.
Samen aan een toekomst werken
Het doet er niet toe of u nou een man, vrouw, oud, jong, alleenstaand of samen bent met iemand. We werken samen aan een goede toekomst. Dit doen we de door de situatie vanuit uw ogen te bekijken. We kijken naar waar u nu staat, maar bovenal naar waar u nu graag heen wilt. We staan voor u klaar, voor uw wensen en behoeften. Maar ook voor de grote en kleine dingen die uw leven de moeite waard maken.
In aanmerking komen voor begeleid wonen
Misschien vraagt u zich af, of u in aanmerking komt voor begeleid wonen. Wanneer u in aanmerking wilt komen voor begeleid wonen, heeft u een indicatie van een arts of een GGZ-instelling nodig. Iedereen met een indicatie vanaf 17 jaar tot en met 21 jaar kan begeleid wonen, mits de ouders er toestemming voor geven. Wanneer u ouder bent dan 21, is akkoord van uw ouders niet meer nodig. U vraagt begeleid wonen en beschermd wonen aan bij de gemeente, met behulp van iemand uit uw naaste omgeving. Deze ondersteuning waar u aanspraak op doet valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Wanneer u vragen heeft over het aanvragen van begeleid wonen, raden we aan om contact op te nemen met het Wmo. De medewerkers van het loket vertellen graag meer over de mogelijkheden.
Start uw aanvraag!
Begeleid wonen is erop gericht om in korte tijd te leren om (weer) zelfstandig te wonen. Lijkt begeleid wonen wat voor u? Neem dan contact op om samen te kijken waar we u bij kunnen helpen. Houd er rekening mee dat er wachtlijsten kunnen zijn voor uw aanvraag. In de regio Holland Rijnland bent u na gemiddeld 1,5 – 2 jaar aan de beurt. Neem voor meer informatie hier over gerust contact met ons op.