Wat kost begeleid wonen?

Begeleid wonen is een optie voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig wonen. Dit kan door verschillende omstandigheden nodig zijn, zoals een psychische aandoening, een verstandelijke beperking, of een andere vorm van kwetsbaarheid. Maar wat zijn de kosten van begeleid wonen? In dit artikel bespreken we de verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs en wat u kunt verwachten als u of uw naaste in aanmerking komt voor begeleid wonen.

Wat is begeleid wonen?

Begeleid wonen biedt mensen de mogelijkheid om in een zelfstandige woonsituatie te blijven, maar met de benodigde ondersteuning in de buurt. Dit kan betekenen dat er regelmatig begeleiding langskomt, of dat er iemand in de buurt is om in te grijpen als dat nodig is. De begeleiding kan variëren van hulp bij het dagelijkse leven, zoals koken en schoonmaken, tot ondersteuning bij het beheren van financiën en het onderhouden van sociale contacten.

rsz_shutterstock_482413708 (1)

Kosten van begeleid wonen

De kosten van begeleid wonen kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Deze kosten zijn vaak opgedeeld in woonkosten en zorgkosten.

Woonkosten

De woonkosten bestaan uit de huur van de woning, kosten voor gas, water en elektriciteit, en eventuele servicekosten. De huurprijs van een begeleid wonen woning hangt af van de locatie en de grootte van de woning. In sommige gevallen komt u in aanmerking voor huurtoeslag, wat de kosten aanzienlijk kan verlagen.

Zorgkosten

De zorgkosten zijn afhankelijk van de intensiteit van de begeleiding die u nodig heeft. Deze kosten kunnen variëren van enkele honderden euro's tot meer dan duizend euro per maand, afhankelijk van de aard en frequentie van de zorg. Begeleiding kan worden vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz), of vanuit de zorgverzekering, afhankelijk van uw situatie.

Eigen bijdrage

Als u in aanmerking komt voor begeleid wonen via de Wmo of Wlz, moet u vaak een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt berekend op basis van uw inkomen, vermogen en de hoeveelheid zorg die u ontvangt. Voor 2024 is de maximale eigen bijdrage voor beschermd wonen (een intensievere vorm van begeleid wonen) vastgesteld op ongeveer €2.652,40 per maand. Dit bedrag is echter het maximum en geldt alleen voor mensen met een hoog inkomen en vermogen.

De eigen bijdrage wordt door het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekend. Het CAK houdt rekening met uw persoonlijke situatie, zoals uw inkomen en vermogen, om te bepalen wat u kunt betalen. Het kan dus zijn dat uw eigen bijdrage lager uitvalt dan het maximale bedrag. Daarnaast is het belangrijk te weten dat als u een partner heeft, ook hun inkomen en vermogen wordt meegenomen in de berekening.

Welke kosten worden gedekt door de eigen bijdrage?

De eigen bijdrage dekt niet alleen de kosten van de begeleiding, maar vaak ook een deel van de woonkosten. Dit betekent dat, afhankelijk van uw situatie, u naast de eigen bijdrage mogelijk nog een deel van de huur en andere woonlasten zelf moet betalen. In sommige gevallen zijn er echter regelingen die deze kosten verlagen, bijvoorbeeld via de eerder genoemde huurtoeslag.

Recht op vergoeding

Afhankelijk van uw situatie en de soort zorg die u nodig heeft, kunt u verschillende vergoedingen krijgen. Als u begeleiding nodig heeft die onder de Wmo valt regelt de gemeente deze zorg. De gemeente kan u doorverwijzen naar een zorgaanbieder die de benodigde begeleiding biedt. Voor zorg die valt onder de Wlz, zoals bij intensieve vormen van beschermd wonen, kunt u terecht bij het zorgkantoor.

Het is belangrijk om te weten dat elke gemeente en elk zorgkantoor verschillende afspraken heeft met zorgaanbieders, wat kan leiden tot verschillen in wat er precies wordt vergoed. Het is daarom aan te raden om bij uw gemeente of zorgkantoor te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Fotografie voor Alex Cares

Hoe regel ik begeleid wonen?

Als u denkt dat begeleid wonen een passende oplossing voor u of uw naaste kan zijn, is de eerste stap het contact opnemen met de gemeente. Zij kunnen u verder helpen met het aanvragen van begeleiding en eventueel doorverwijzen naar de juiste instanties, zoals Alex Cares.

Het is belangrijk om goed voorbereid het gesprek met de gemeente in te gaan. Zorg ervoor dat u duidelijk kunt uitleggen waarom begeleid wonen nodig is en welke soort ondersteuning u nodig heeft. Vaak volgt er na het eerste contact een gesprek aan de keukentafel waarin uw situatie wordt besproken.

Meer weten over de kosten van begeleid wonen?

Wilt u meer weten over de kosten van begeleid wonen? Neem contact op met een organisatie uit de buurt, of een organisatie waar u een fijn gevoel bij heeft. Een van die organisaties is Alex Cares. Alex Cares heeft aandacht voor u, uw wensen en behoeften. En niet alleen voor de kleine dingen, maar ook voor de grote die uw leven de moeite waard maken. Neem voor het bespreken van de mogelijkheden of het inwinnen van meer informatie over de diensten gerust contact op. We horen graag hoe we u een veilig en beschermd gevoel kunnen geven.