Als u het huishouden niet meer zelf kunt doen, kunt u de hulp inschakelen van een huishoudelijke hulp. Diegene kan u helpen bij verschillende taken in de huishouding. Bekende taken zijn: stofzuigen, dweilen en de ramen wassen. Een huishoudelijke hulp zoeken is niet altijd even makkelijk. U wilt immers iemand die u kunt vertrouwen en waar u op kunt bouwen. De huishoudelijke hulp komt in uw vertrouwde omgeving en daar moet u wel een prettig gevoel bij hebben. Daarnaast is het belangrijk dat u in samenspraak met de huishoudelijke hulp bepaalt welke klussen er allemaal gedaan moeten worden. Het is belangrijk dat er duidelijkheid is over de gemaakte afspraken. In principe zijn er een aantal standaard regels over wat een huishoudelijke hulp wel en niet doet in het huishouden. In dit blogartikelen vertellen we wat een huishoudelijke hulp wel en niet mag doen.

Wat doet een huishoudelijke hulp?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een huishoudelijke hulp iemand die ondersteuning biedt bij huishoudelijke taken. De meestvoorkomende taken zijn stofzuigen, dweilen, afstoffen en de ramen wassen. Het kan zijn dat u andere taken heeft die u graag uit handen geeft aan een huishoudelijke hulp. Daarom is het belangrijk dat u zich bewust bent van de taken die een huishoudelijke hulp op zich neemt. Tot de taken van een huishoudelijke hulp behoren eigenlijk de standaard huishoudelijk taken. Dat zijn de taken die u normaliter zelf thuis uitvoert om uw huishouden op orde te brengen. Dat zijn meestal taken om het huis schoon te houden zoals alles afnemen met een doek, stofzuigen, dweilen, afstoffen, ramen wassen en strijken. In overleg met uw huishoudelijke hulp kunt u bepalen welke taken er moeten worden uitgevoerd.

Wat mag een huishoudelijke hulp niet doen?

Om een goed inzicht te geven van wat u van een huishoudelijke hulp kunt verwachten, is het belangrijk dat u weet wat een huishoudelijke hulp niet hoort te doen. We zetten het voor u op een rij:

Spullen opruimen

Tot de taken van een huishoudelijke hulp behoren schoonmaaktaken. Het is niet de bedoeling dat een huishoudelijke hulp grote spullen opruimt. Zorgt dus voordat de huishoudelijke hulp komt dat alle lossen spullen van de vloer af zijn en alles netjes is opgeruimd. Op die manier kan de huishoudelijke hulp overal makkelijk bij komen.

Helpen bij persoonlijke taken

Een huishoudelijke hulp helpt in principe niet bij persoonlijke taken zoals boodschappen doen of de hond uitlaten. In overleg kunt u natuurlijk vragen of de huishoudelijke taak een dergelijke taak op zich wil nemen, maar het behoort niet tot de standaard taken. Ook eten koken en de oven of koelkast schoonmaken behoren niet tot het standaard takenpakket.

Zware objecten tillen

Het is niet de bedoeling dat u uw huishoudelijke hulp zware dingen laat tillen. Een kastje naar boven tillen of een bank verplaatsen, zijn geen taken voor een huishoudelijke hulp.

Wat mag thuiszorg doen?

Naast een huishoudelijke hulp is er ook nog de thuiszorg. De thuiszorg mag over het algemeen meer doen dan een huishoudelijke hulp. Zoals de naam al zegt is de thuiszorg er om zorg te dragen voor taken in huis. Dit kunnen dezelfde taken zijn als een huishoudelijke hulp zoals het schoonmaken van de woning, maar ook de verzorging van u als persoon. Wanneer u hulp nodig heeft bij het douchen, opstaan en eten kunt u thuiszorg inschakelen. Ook bij de verzorging na een operatie of bij andere medische aandoeningen is de thuiszorg een goede oplossing. Zij zijn gespecialiseerd in dergelijke zorgtaken. In sommige gevallen kan de thuiszorg u ook ondersteunen bij uw administratie, taken in het huishouden aanleren of het doen van activiteiten.

Alex-Cares zoekt de juiste oplossing

Bent u toe aan hulp in de huishouding of thuiszorg? Of wilt u dit in gang zetten voor iemand in uw omgeving? Alex-Cares ondersteunt graag bij het zoeken naar een passende oplossing. Neemt u gerust contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. Ook voor vragen over dagbesteding in Drenthe, of thuiszorg in Drachten, Friesland, Groningen, Assen of Leeuwarden kunt u contact met ons opnemen.