Begeleid wonen is een uitkomst voor veel mensen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet meer volledig op jezelf kunt wonen. In sommige situaties is het lastig om dat moment te bepalen, wanneer begeleid wonen nodig is. De beste oplossing is om jouw persoonlijke situatie te bespreken met zorgprofessionals bij een organisatie zoals Alex Cares. Samen kan er dan gekeken worden wat de juiste keuze is en op welke manier deze wordt doorgevoerd.

Wat zijn de voorwaarden voor begeleid zelfstandig wonen?

Begeleid zelfstandig wonen kan een goede optie zijn voor mensen met een zorgvraag. Voorwaarden hiervoor zijn onder andere dat de persoon zelfstandig kan functioneren en verantwoordelijkheid kan nemen voor het dagelijks leven. De dingen die de desbetreffende niet zelf kan, worden dan uit handen gegeven aan zorgmedewerkers. Hierover zullen goede afspraken gemaakt moeten worden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over thuiszorg, de betaling van de huur, financiën, maar ook de veiligheid.

Begeleid wonen Drachten

Voor ouderen: wanneer is het nodig?

Begeleid wonen voor ouderen komt veel voor. Deze doelgroep heeft vaak wat ondersteuning nodig op latere leeftijd. Begeleid wonen voor ouderen is nodig wanneer zij niet meer zelfstandig kunnen wonen door fysieke of mentale beperkingen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dementie, eenzaamheid of mobiliteitsproblemen. Ook het onderbreken van sociaal netwerk komt veel voor bij ouderen. Begeleid wonen biedt ouderen een veilige en comfortabele omgeving met de nodige zorg en ondersteuning.

De juiste keuze voor jongvolwassenen?

Begeleid wonen is niet alleen voor ouderen, maar is ook een hele fijne oplossing voor sommige jongvolwassenen. Deze vorm van wonen is er voor iedereen die door psychische, sociale of andere omstandigheden extra ondersteuning nodig heeft. Dit kunnen mensen zijn die het lastig vinden om hun dag in te delen of mensen met psychische of psychiatrische problemen. Begeleid wonen biedt structuur, veiligheid en ondersteuning bij de ontwikkeling van vaardigheden die vereist zijn voor een zelfstandig leven. In sommige situaties kunnen jongvolwassenen niet meer alleen (gaan) wonen.

Wanneer kom je in aanmerking voor begeleid wonen?

Voor begeleid wonen zul je 18 jaar of ouder moeten zijn. Ook willen wij graag weten of je een zorg indicatie hebt. Dit is een officieel document die aangeeft of je in aanmerking komt voor langdurige zorg en welke zorg je precies nodig hebt. Verdere zaken zullen we met je doornemen tijdens ons kennismakingsgesprek. Elke situatie is ten slotte anders.

Heb je een indicatie nodig voor begeleid wonen?

Ja, als je begeleid wilt wonen heb je een zorg indicatie nodig. Dat houdt in dat er een besluit is genomen door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), waarin staat welke zorg en hoeveel zorg je moet hebben. Het CIZ beoordeelt de zorgbehoefte op basis van medische gegevens en andere relevante informatie. Je kunt zo’n aanvraag doen via een aanvraagformulier bij deze instelling. Ben je niet in staat dit zelf te doen, kun je iemand in je omgeving vragen zoals bijvoorbeeld familie of je mantelverzorger.

Neem contact op met Alex Cares

Ben jij op zoek naar begeleid wonen? Heb jij een dierbare die deze zorg nodig heeft? Neem contact op met Alex Cares. Wij nemen jouw zorgen over en kunnen je begeleiden bij de nodige dingen in het leven. Je kunt ons bereiken voor informatie, vragen of het aanvragen van een persoonlijk gesprek.